Vinul bio, sulfiții și vinul de casă

recoltarea strugurilor din vie ecologica

Să bei un vin bio! Din struguri ecologici, adică fără sulfiți și deci să nu te doară capul după aceea… Un mit! Pe tema producerii vinurilor și a conținutului de sulfiți din aceștia se spun foarte multe lucruri. Se inventează și se vorbește mult, se relatează fapte pretinse a fi adevărate dar care sunt adesea fără prea multă susținere cu argumente.

Se spune că vinul de casă e bio, iar prin urmare simplul fapt că e făcut în gospodărie ar presupune neapărat că e un vin bun. Și da și nu, se poate discuta mult pe această temă…

De ce nu e neapărat bio (ecologic, organic) vinul făcut acasă și de ce ar trebui să fim mai prudenți când spunem că bem și cumpărăm doar vin fără sulfiți, vom încerca să lămurim în continuare.

Când ne doare capul după vin

În primul rând, dacă ne doare capul după ce bem vin nu înseamnă că acesta are sulfiți, căci toate vinurile au, după cum se va vedea în continuare! Dacă așa cum am spus ne doare capul, înseamnă că mai degrabă am băut un vin de proastă calitate. Sau poate și prea mult. Sau poate suntem alergici la sulfiți. Nu înseamnă însă că sulfiții sunt otrăvuri, lucruri interzise sau am putea trăi foarte ușor fără ei.

Înainte de a vă explica cum stă treaba cu sulfiții și cu vinul bio, ar trebui să aflați că poate-i ingerați mai mult dintr-o băutură răcoritoare. Sau că poate consumați sulfiți mai mulți dintr-un salam sau parizer decât dintr-o sticlă de vin. Evident, când spunem asta nu înseamnă că trebuie să vă apucați de băut vin!…

Ce este un vin bio…

Sulfiții sunt de fapt niște conservanți în absența cărora vinul s-ar oxida în sticle, în rafturi, în condițiile unor consumatori normali. Pe românește spus, ei se introduc când strugurii sunt în cuvă pentru a-i împiedica să fermenteze necontrolat sau să se dezvolte microorganisme. Sau se introduc în diverse etape ale vinificației, tot pentru a împiedica a doua fermentație. Sau direct în sticle pentru a se păstra vinul mai mult timp.

Sulfiții mai ajung în vin și datorită stropirilor pe care le fac viticultorii în scopul protejării viței de vie de dăunători. În agricultura ecologică mai sunt permise foarte puține substanțe pentru stropiri pe bază de cupru și sulf. De exemplu, stropirea cu piatră vânătă (sulfat de cupru) nu este permisă. Se mai admit, totuși, anumite stropiri pe bază de cupru și sulf dar în cantitate maximă de 6 kg/hectar de cupru metalic.

Mai mult, sulfiții sunt produși în mod natural de către vița de vie, localizarea acestora fiind în ceara de pe boabele de struguri. Sulfiții produși de vița de vie au rolul de protecție împotriva dăunătorilor.

Desigur că se pot face și vinuri cu mai puțini sulfiți, cu o cantitate neglijabilă. Trebuie însă să ținem cont de câțiva factori. Astfel, vinurile roșii se păstrează la o temperatură de maxim 18 grade și esle sunt protejate în mod natural, căci au și alte substanțe cu rol de antioxidanți, respectiv antociane, tanine… Problema este însă la vinurile albe. Ele au conținut mare de sulfiți tocmai pentru că nu au acele substanțe naturale care să le protejeze. Ideal ar fi să fie ținute sub 13 grade.

Tocmai condițiile de temperatură în care să fie păstrate fac dificile condițiile de producție și ridică problema sulfiților. Așadar este exclus că veți cumpăra un vin fără sulfiți de la Auchan sau de la ABC-ul de la colțul blocului. Și nici ieftin nu va fi!

Conform legislației, orice vin care are o concentrație de peste 10 mg/l de sulfiți trebuie să aibă înscris acest lucru pe etichetă. Limita legală pentru un vin bio este de 150 mmg/litru, iar pentru non bio e de 200 mg/litru. Cu titlu de informație, vinurile Terra Natura au conținut maxim de sulfiți de 60 mg/litru.

În concluzie, ar trebui să punctăm elementele esențiale în problema vinurilor bio și a sulfiților. Toate vinurile au sulfiți, iar aceștia nu sunt dăunători decât dacă sunt în concentrație prea mare. Iar vinurile de casă nu sunt ecologice doar pentru că au fost făcute acasă! Depinde și de ce substanța s-au folosit la stropit, precum și ce anume s-a folosit la vinificație în butoaiele de lemn pentru a le steriliza.