Produse ecologice; ce inseamna trasabilitatea lor…

cultura ecologica

Referitor la alimentele ecologice, ca să fiți sigur de ceea ce cumpărați, să fiți sigur că acestea sunt cultivate, crescute și produse în condiții care să le îndreptățească a primi eticheta de ecologic, trebuie să cunoașteți sursa lor. Știind sursa, cunoscând fermierul care le-a cultivat și știindu-i modul de lucru, atunci cu siguranță veți avea încredere. Încrederea în produsul pe care-l cumpărați este unul din motoarele de funcționare ale agriculturii ecologice.

Cunoșterea fermierului funcționează foarte bine pe plan local, în comunitățile relativ mici. Acolo unde toată lumea știe pe toată lumea, unde fiecare cumpără de la celălalt. Dar acesta este un model mai mult teoretic decât funcțional. În realitate lucrurile sunt mult mai complexe, nu putem trăi cu produse care se fac doar în apropierea locului în care trăim.

Pentru a cunoaște cu exactitate ceea ce consumăm, pentru a fi siguri în permanență de produsele pe care le cumpărăm, că acestea corespund standardelor ecologice, așadar sunt exact ceea ce dorim noi de la un produs bio, se folosește indicatorul de trasabilitate.

Acesta, trasabilitatea în domeniul produselor bio, a produselor eco sau cum doriți dvs să le spuneți, deci și indiferent cum este denumit de fiecare legislație națională, este de fapt o sumă de indicii care ne oferă garanții. Certitudini că vom cumpăra produse ecologice și că nu suntem supuși fraudelor.

Produsele TerraNatura sunt produse ecologice certificate de cele mai importante agenții europene. Vizitați pagina noastră cu certificări în domeniul bio.

Noi reguli privind trasabilitatea produselor ecologice

Începând cu acest an a devenit funcțional un nou sistem de certificare electronică a importurilor și vânzărilor de produse ecologice. Ce înseamnă acest lucru? Practic, la importurile de produse cărora le sunt atribuite certificări de bio, eco, ecologic… în funcție de legislațiile specifice, va trebui să li se atașeze o e-certificare. Aparent este o birocrație. Un lucru în plus pe care trebuie să-l facă fermierii pentru a-și exporta produsele ecologice.

Realitatea ne arată însă că certificarea unor produse ca fiind bio și atestarea lor doar prin intermediul unor hârtii poate genera fraude. Se pot face falsuri în ceea ce privește condițițiile de acordare a certificatelor eco, iar consecința este scăderea încrederii. Populația își pierde optimismul în ceea ce privește calitatea produselor. Așadar s-a introdus necesitatea obținerii de e-certificate.

Practic, până în luna octombrie a anului 2017, certificatele pe hârtie vor circula în paralel cu cele electronice. Apoi, certificatele electronice care atestă caracterul ecologic al unui produs vor fi singurele obligatorii. Consecința este una cât se poate de favorabilă pentru consumator. Fermierul fiind înscris ca producător eco în baza de date a UE, consumatorul va avea siguranța că nu este supus vreunei înșelătorii.

Mai mult, statele membre ale UE vor putea în permanență să afle de unde provine un produs. Iar prin urmare vor putea lua măsurile care se impun.