Produsele bio și ponderea lor în agricultura reală

produse bio

Ultimele date statistice disponibile la nivel european arată că agricultura organică a crescut ca pondere în România. Ritmul de creștere este evaluat raportat la nivelul suprafețelor cultivate cu culturi certificate ca fiind bio. Astfel, conform Eurostat, față de 2010, nivelul suprafețelor agricole cultivate ecologic a ajuns în 2015 la 246 de mii de hectare, comparativ cu aproape 183 de mii în 2010.

Creșterea de suprafață este de undeva de 34%. Este mult, puțin? totul depinde cum privim lucrurile. Dacă ne raportăm la Olanda, unde suprafețele agricole cultivate ecologic sunt în regres cu 4%, România este în creștere la acest capitol.

Raportarea suprafețelor agricole cultivate bio este însă mică în raport cu Bulgaria și Croația. Chiar extraordinar de mică, căci în aceste țări avem de-a face cu creșteri de peste 300%. Enorm, am putea spune. Referitor la aceste două ultime exemple, cifrele denotă însă altceva, anume faptul că țările respective au beneficiat de politici agricole constante. Iar de talentul în grădinărit al bulgarilor suntem conștienți de multă vreme. Calități oarecum asemănătoare au și croații…

România creștere reală în „eco”

În România, cererea de produse bio este în creștere abia în ultimii ani. Revista Capital, de exemplu, arată că saltul preferințelor bio ale românilor este vizibil în mediul online. Internetul este din acest punct de vedere oglinda fidelă a societății de consum agricole.

Printre cele mai mari afaceri de pe intermetul românesc este comerțul cu produse bio. Ori, și despre ceea ce înseamnă afacere mare, pe internet, în România, s-ar putea discuta foarte mult. Să vinzi produse de un milion de euro pe parcursul a câtorva ani nu înseamnă nici pe departe un câștig identic. Unde mai puneți și că alimentele bio sunt de felul lor ceva mai scumpe.

Totuși, piața bio din România este considerată a fi (încă) slab dezvoltată. Cei de la „Green Report” vorbesc că abia la finalul lui 2017 ar trebui să atingem un volum de 100 de milioane de euro. Ceea ce vom vedea foarte curând dacă este sau nu așa.

Creșterea consumului de produse bio este însă o certitudine, iar asta o arată toate cifrele statistice, precum și apariția vizibilă a nenumărate magazine online cu alimete ecologice. Ori, acestea din urmă vor intra foarte curând într-o competiție acerbă. Totuși, estimăm că un nivel mai ridicat de educație ar duce mult mai rapid secorul bio spre o creștere în volum. Atât a producției cât și a vânzărilor.

Cât de credibile sunt sursele de informare bio

Una din marile probleme ale dezvoltării pieței de produse bio ar putea fi însă și diseminarea de informații eronate. Caracteristic acestui subiect sunt textele apărute în mediul online și care tratează în mod diferit problematica ecologică. De exemplu, cel apărut în organik.ro și care publică o informație ruptă din context. Autorii articolului, fără a merge la sursa acestuia, publică o știre conform căreia ar trebui să nu ne mai batem capul, căci pesticide sunt peste tot!

Este evident că o astfel de informație, cum este cea de mai sus, numai bine nu face fermierilor ecologici din România.

Un alt gen de știre, care de data aceasta trădează o neînțelegere a informației, este cea de la economica.net care a făcut din România un mare producător de produse bio! Mai mult, aceasta în condițiile în care autorul informației a înțeles că suprafețele agricole cu culturi ecologice au scăzut, nicidecum au crescut, cum de fapt se întâmplă în realitate.