De ce să alegem produse bio…

agricultura ecologica

Este preferabil consumul de alimente obținute prin agricultura ecologică? S-ar putea da două răspunsuri, în funcție de tabăra de care aparțineți, presupunând că nu există una a neștiutorilor. Totuși, datorită prețului mai mare al alimentelor ecologice, se poate purta o întreagă discuție despre necesitatea orientării spre o hrană bazată pe produse bio.

În site-ul nostru ne propunem să evidențiem principalele avantaje ale unei alimentații care are la bază produsele ecologice. Alimentația care are la bază produse bio este considerată una sănătoasă. Chiar dacă, așa cum este normal într-o societate liberă, într-o piață liberă, există cu siguranță și opinii contrare.

Produsele bio au gust

Acesta este primul criteriu care v-ar putea determina să cumpărați și să consumați ce este cultivat ecologic. Gustul și calitatea unui produs bio este unul real. Faceți un test simplu: comparați roșiile cumpărate dintr-un supermarket cu cele de la țară, de la bunici. Mirosiți-le! La roșii, de exemplu, se va observa imediat. Cele ecologice miros altfel și au alt gust. Adică natural, așa cum ar trebui să fie. (Atenție la diferența dintre un produs ecologic și unul prezentat a fi natural, cum relatam în articolul „Ecologic sau natural, totul sau nimic”)

De ce este alt gust și de ce miros altfel? Pentru că ele trebuie să reziste pe raft, iar până ajung în magazin trebuie să facă față transportului. Deci alimentele nu sunt foarte proaspete, iar pentru a compensa aceasta se folosesc diverse substanțe care conservă sau ameliorează. Roșiile care nu au niciun gust sunt însă perfecte la înfățișare. Rotunde, strălucitoare, fără pete, neatacate de așa-zișii dăunători.

Alimentele ecologice nu slăbesc sistemul imunitar

Una dintre cele mai importante teme de discuții în agricultura modernă este folosirea culturilor modificate genetic. În general, se acceptă ideea că dacă vom consuma cereale (și nu numai) așa cum au fost ele lăsate de la „mama natură” sistemul nostru imunitar nu va avea de suferit în niciun fel. Oricum, numeroase studii vin să susțină această idee.

Institute de cercetare, ONG-uri, asociații… au finanțat suficiente cercetări care să demonstreze efectul nociv al culturilor modificate genetic. Totuși, există și cealaltă față a medaliei. Un număr poate la fel de semnificativ de studii și cercetări vin să demonstreze contrariul, că o agricultură modificată genetic nu afectează sănătatea umană. Sar putea însă să nu înțelegem încă suficient de bine efectele acestui tip de agricultură, modificată sau nu genetic. Și este posibil ca adevărul să fie undeva pe la mijloc.

Indiferent însă de cine a finanțat studiul pro sau contra utilizării culturilor modificate genetic, părerea (aproape) unanimă este aceea că o alimentație cu produse ecologice și nemodificate genetic nu sunt la originea numeroaselor alergii cu care ne confruntăm. O agricultură sănătoasă nu are cum să fie generatoarea atâtor boli și disfuncții câte există în ultimii ani.

Doar prețul este acela care ne pune în dilema de a consuma ecologic sau nu. Și, în definitiv, ce preț are sănătatea noastră!?