Ecologic sau natural? Totul sau nimic…

recolta de produse bio

Produse bio, ecologice sau organice, naturiste sau naturale… termeni cu care publicul din România începe să se obișnuiască din ce în ce mai mult. Din nefericire, deși termenii circulă în spațiul public cu o insistență tot mai mare, încă nu se cunoaște exact sensul acestora.

De ce ar trebui cunoscut sensul cuvintelor și logica etichetelor!? În primul rând pentru a evita confuzia și astfel cumpărătorii să știe cât mai exact ce cumpără. Evident, la mijloc este și o anumită lipsă de informare cumulată cu o carență educațională în sens legislativ, iar peste toate se suprapune marketingul agresiv practicat de comercianți. Evident, în timp, toate se vor atenua sau vor dispărea. Până atunci însă, este nevoia de a ști exact pe ce vă cheltuiți banii. Și pe cale de consecință ce alimente consumați.

Produsele naturale nu sunt neapărat curate

În primul rând, o etichetă cu produs natural este absurdă din punct de vedere legal. Un aliment pe care este aplicată o eticheta de „produs natural” sau „produs naturist” nu înseamnă nimic. Este doar un mijloc de reclamă, ceva ce un producător de alimente, un procesator sau doar distribuitor aplică pe respectivul aliment. Inscripționarea aceasta nu este interzisă de lege, în definitiv reglementările publicitare sunt mult mai generoase decât cele privitoare la conținutul unui aliment.

Un aliment pe care găsiți eticheta de „produs natural” nu înseamnă că este mai natural decât unul care nu are. Nu înseamnă că este mai nutritiv sau ingredientele din care a fost realizat sunt originale, generice sau create în laborator. Simpla etichetă de „produs naturist” de asemenea, nu ne oferă nicio garanție că avem de-a face cu un aliment născut din modul de viață naturist.

Scopul aplicării unei etichete de produs natural este unul mercantil, bazat doar pe dorința oamenilor de a cumpăra produse „curate”. Iar când ne referim la acestea avem în vedere produsele fără „e-uri”. Dorința noastră de a cumpăra produse naturale și sănătoase este exploatată așadar atât de producători cât și de comercianți.

Ecologic este similar cu bio și organic

Cu totul altfel stau lucrurile când ne referim la alimentele etichetate ca fiind organice, ecologice sau bio. Practic, aceste noțiuni sunt echivalente, ele se aplică însă în mod diferit în funcție de teritoriul țărilor la care ne referim. Unele legislații au adoptat o denumirea de produs ecologic, altele de organic, etc. Important este însă că o astfel de etichetă se poate aplica doar în anumite condiții. Dreptul de a o aplica trebuie obținut.

Termenul de produs organic este utilizat în țările cu o cultură anglo-saxonă. SUA și Canada folosesc etimologia respectivă. În schimb, spațiul franco-german preferă sintagma de produs ecologic (sigla „eco”) sau bio. Acestea înseamnă deci același lucru. De exemplu, Italia și Ungaria folosesc „bio”.

În România vom găsi sigla de certificare „agricultura ecologică”, respectiv prescurtarea „ae”. Dar despre aprofundarea și influența asupra noastră a termenilor de ecologic și natural ne propunem să discutăm în articolele noastre următoare.

» Agricultura ecologică și înregistrarea producătorilor de pe site-ul ministerului