Alimentele ecologice si decizia de a trăi sănătos

alimente ecologice

Ce și cât vă costă să adoptați un nou stil de viață? Pecuniar vorbind, câțiva bănuți în plus pentru alimente sănătoase. Mental, e vorba de foarte multă voință. Iar marile decizii încep uneori prin a vă ridica din pat și a spune ceva de genul: gata, de azi voi trăi sănătos, voi da uitării toate obiceiurile proaste, voi mânca doar alimente naturale, voi face sport și o să-mi îngrijesc sănătatea! Aceste mari hotărâri se iau în urma unor constatări venite ca niște șocuri asupra noastră.

De exemplu, una din marile decizii de a începe o viață sănătoasă ar putea fi luată în momentul când medicul de familie vă interpretează rezultatele analizelor și vă zice: mai lăsați-le -ncolo de salamuri și hamburgeri, mâncați mai sănătos! Cât de mult poate costa să vă cumpărați fructe și legume proaspete, cereale și făinuri ecologice!?

Un alt moment propice marilor decizii de a începe să trăiți sănătos ar fi acela când după sărbătorile de iarnă, de exemplu, vă simțiți plini și îmbâcsiți. Femeilor mai ales li se pare o situație catastrofală. Da, e timpul să trăim și să consumăm alimente naturale, fără e-uri! Așa zicem fiecare dintre noi. Din păcate, prea puțini avem ambiția de a și pune în practică.

Detoxifierea organismului, primul pas spre sănătatea naturală

Primul pas în noua viață, una bazată pe alimente cât mai naturale, pe mișcare și odihnă, ar putea fi detoxifierea organismului. După perioadele de alimentare excesivă (ca de exemplu acum, după sărbătorile de iarnă) detoxifierea ar însemna o primă etapă spre un organism mai curat și cu cât mai multă vitalitate.

Ce este detoxifierea? Puteți citi nenumărate materiale despre acest subiect pe internet, dar dacă veți fi atenți veți observa o trăsătură comună. Absolut toate recomandările nutriționiste despre detoxifierea organismului fac referire la alimentele obținute în mod cât mai natural cu putință. Respectiv alimente rezultate în urma unei agriculturi ecologice: legume proaspete, fructe, cereale bio.

Ca o părere cvasiunanimă a tuturor nutriționiștilor, există câteva ingrediente care contribuie în proporție semnificativă la eliminarea toxinelor din corp.

  • Lămâia are caracteristica de a revigora digestia stimulând producerea de enzime. Vitamina C contribuie la transformarea toxinelor în elemente solubile, ușor de eliminat de organism. Este recomandat consumul de lămâi pentru că stimulează funcționarea ficatului.
  • Sfecla crudă și tocată, în amestec cu alte verdețuri și la care adăugăm suc de lămâie este o sursă excelentă de vitamine B3, B6 și C. Apoi, sfecla este un rezervor important de magneziu, calciu și fier. Sfecla este nelipsită din curele de detoxifiere.
  • Merele sunt necesare căci conținutul lor de pectină stimulează bila. Pectina se găsește în coaja merelor (dar și alte fructe) și ar avea un rol important în eliminarea metalelor grele din organism, precum și a aditivilor alimentari, aceștia din urmă după ce au fost ingerați prin alimentele convenționale. Mare atenție însă, merele trebuie să fie ecologice, căci altfel, dacă vom consuma mere stropite chimic, vom introduce și pesticide în corpul nostru. Se știe, compușii chimici folosiți la tratarea împotriva dăunătorilor și bolilor se localizează în cele din urmă în coaja merelor.
  • Legumele verzi și usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio alimentație, cu atât mai mult din curele de detoxifiere. Legumele, prin conținutul lor de clorofilă contribuie la eliminarea toxinelor, la ceea ce se numește purificarea sângelui. Cât despre usturoi, în stare crudă, este incredibil ce porpietăți poate avea. Usturoiul este antiviral, antiseptic și are caracteristici antibiotice. Stimulează ficatul și producția de enzime necesare detoxifierii.

Reamintim, legumele, fructele și cerealele trebuie să fie organice, adică fără urme de pesticide, ele trebuie să fie rezultatul unei culturi bio.

Un element important în detoxifiere este și starea de relaxare mentală. Lipsa stressului și practicarea exercițiilor fizice sunt elemente obligatorii, fără ele detoxifierea va rămâne doar un deziderat. Despre acestea într-unul din articolele noastre viitoare.