Alimentele ecologice și rezistența oamenilor la antibiotice

agricultura ecologica floarea soarelui

Alimentele ecologice nu slăbesc rezistența organismului la antibiotice, este poate unul dintre cele mai importante motive de a vă stimula să consumați hrană obținută pe cale organică. Studiile în domeniu au arătat că rezistența oamenilor la antibiotice este cu atât mai scăzută cu cât aceștia consumă în proporție mai mare alimente convenționale. Prin alimente convenționale înțelegem acea hrană bținută din plante la care pentru combaterea dăunătorilor s-au folosit pesticide.

Concluziile cercetătorilor converg înspre această concluzie bazată pe studii realizate cu migală. Unul dintre aceste studii este și cel coordonat de Axel Mie, profesor la Universitatea Suedeză de Științe Agricole. Studiul (2016) a fost finanțat de Parlamentul European și conține câteva exemple și patologii concrete, iar cei interesați pot studia documentul la acest link.

Respectivul document stă și el la baza unui mai amplu proces prin care UE recomandă țărilor membre să încurajeze producătorii de a obține recolte cât mai curate. Intentția responsabililor europeni este cât se poate de clară în a recomanda și stimula agricultura organică. Mai mult, una din recomandările de politică europeană, pe care Axel Mie și cercetătorii colaboratori la studiu o fac, este aceea de a se realiza încurajarea producătorilor ecologici prin metode fiscale și administrative.

Războiul economic al studiilor ecologice

Pe de altă parte, un alt studiu, de această dată american și ceva mai vechi cu câțiva ani (2012), spunea că de fapt nu există mare diferență între un aliment organic și unul covențional. Respectivul document, semnat de Crystal Smith-Spangler de la Universitatea Stanford, a fost puternic contestat de societatea civilă, afirmându-se chiar că de fapt este o metodă mascată de a sprijini agricultura convențională, folosirea de pesticide și hormoni de creștere, etc.

Totuși, chiar și în astfel de condiții neprielnice imaginii consumului de alimente organice, Crystal Smith-Spangler recunoștea că pesticidele intră în organismul uman prin alimente convenționale. Aceasta în timp ce opinia medicală predominantă este aceea că astfel se scade rezistența omului la antibiotice.

Lipsa de temei a așa-zisului studiu a fost demonstrată doi ani mai târziu când FDA (Food and Drug Administration) din America a declarat că a început impunerea de măsuri pentru eliminarea treptată a antibioticelor în creșterea animalelor. Iar pe cale de consecință, a pesticidelor în agricultură. FDA s-a declarat deja îngrijorată de scăderea rezistenței oamenilor la antibiotice.

Așadar, competiția dintre alimente și marii producători agricoli, din punctul de vedere al săsnătății, începe să fie tot mai clar dominată de cei organici. Iar orice comparație se va rezuma, în viitor, doar la preț.