Vreți copii sănătoși? Hrăniți-i cât mai mult posibil cu alimente organice!

gradina ecologica

A devenit obișnuință să ne întrebăm dacă un studiu sau o cercetare academică nu are cumva concluzia celui care sponsorizează munca științifică!? Așa se face că în SUA asistăm de la o vreme la două curente opuse. Unul este reprezentat de către cei care caută dovezi și lucrează în spiritul ecologismului, a producerii de alimente organice cât mai apropiate de valoarea nutrițională a ceea ce au fost ele în trecut. Cercetătorii care sunt convinși de aceste idei nu încetează de a arăta oamenilor de ce agricultura ecologică este calea pe care trebuie să o urmeze în alimentația lor.

De partea opusă sunt cei care obțin fonduri din partea marilor corporații producătoare de alimente, cei care sunt sponsorizați de marii jucători americani din agricultura convențională. Fără îndoială că aceștia au puterea financiară de a sprijini publicații ostile alimentației cu produse bio. De a finanța cercetări științifice favorabile pesticidelor. La fel cum „din întâmplare” pot să apară în presă titluri de genul „Este agricultura ecologică atât de sănătoasă?” Texte al căror final este previzibil.

Uneori, însă, în fața evidențelor, chiar și cei mai devotați cauzei „convenționale” trebuie să accepte superioritatea unei alimentații bazate pe produse organice. După cum se va observa în exemplul de mai jos.

Hrana organică ajuta scoaterea copiilor de sub influența pesticidelor

Un studiu efectuat asupra unui număr de 40 de copii împărțiți în două loturi și locuind la distanțe de 100 de mile (aproximativ 160 kilometri) a arătat efectul alimentelor organice asupra lor. Subiecții locuiau în Oakland, respectiv în comunitatea agricolă Salinas, ambele din California.

Cercetătorii de la Universitatea California, Berkeley, i-au supus pe copii la două tipuri de dietă. Copiii au mâncat o dietă convențională timp de patru zile, apoi au consumat hrană organică (produse bio) timp de o săptămână. După care au revenit la alimentele convenționale. În tot acest timp li s-au recoltat zilnic probe de urină. Cifrele obținute au fost edificatoare.

Rezultatele de laborator au arătat că trei sferturi din probele analizate conțineau pesticide. Șase dintre cele mai frecvent detectate pesticide scădeau cu 50% atunci când copiii erau hrăniți cu produse organice. Tot în timpul hranei cu alimente ecologice scădea semnificativ și conținutul de reziduuri de erbicide din organism.

Autorul principal al studiului, coordonatorul acestuia, dr. Asa Bradman, a concluzionat că există dovezile influenței negative a pesticidelor asupra copiiilor. Respectiv, dacă doriți să reduceți expunerea acestora la pesticide să-i hrăniți cu alimente organice.

Dr. Asa Bradman însă, prins în dilema răspunsului la întrebarea firească dacă alimentele convenționale sunt un pericol s-a exprimat diplomatic. „N-aș spune niciodată că fructele și legumele convenționale nu sunt bune. Toate sunt sănătoase!” Ceea ce a atras zâmbete înțelegătoare…

» Concluziile studiului despre alimentația organică, publicate în NY Times