Alimentele ecologice nu conțin pesticide

moara de grau ecologic

Un motiv important pentru care ar trebui să consumați (cât mai multe) alimente ecologice este acela al lipsei pesticidelor din componența acestora. Alimentele bio nu au pesticide, căci este însăși în definiția lor acest lucru. Culturile ecologice tocmai acest scop îl au: eliminarea pesticidelor din hrana noastră!

Pentru a discuta în cunoștință de cauză să lămurim ce sunt pesticidele? Conform DEX, acestea sunt substanțe chimice de o mare toxicitate. Sunt folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor de orice fel. Adică împotriva insectelor, a buruienilor, fungi, germeni, rozătoare, tot ce se înțelege că ar putea dăuna unei culturi agricole. Însă, paradoxal, pesticidele, deși sunt menite a-l apăra pe om, dacă ajung în hrana acestuia îi provoacăî serioase neplăceri de sănătate. (Vezi postarea noastră anterioară „Alimentele ecologice și rezistența la antibiotice”)

În România, 33% din probele de culturi analizate au găsit reziduuri de pesticide

Cifra enunțată mai sus este extrasă din raportul pe 2016 al Autorității Naționale Fitosanitare și se referă la probele de culturi analizate anul trecut. Este vorba de controalele efectuate în cadrul programului național de monitorizare. ANF a efectuat 1466 de probe pe toate tipurile de culturi; cereale, legume, fructe.

Deci, conform datelor, o treime din culturile agricole românești conțin reziduuri de pesticide. Din această valoare doar un procent are conținutul de pesticide peste limita maximă admisibilă. Să ne bucurăm, să ne întristăm!? Important este că, în cazul în care consumați alimente convenționale aveți cel puțin o șansă din trei de a consuma și pesticide. În proporție mai mare sau mai mică, aceasta este deja o altă discuție.

De ce nu conțin reziduuri de pesticide alimentele ecologice? Răspunsul este simplu. În primul rând pentru că producătorii bio sunt „super-controlați” de autorități. Abia apoi primesc atestarea atât de râvnită de ecologic, după ce trec de nenumăratele controale.

Cum ne apărăm de pesticide!?

Probabil cea mai folosită metodă de consuma fructe sau legume cât mai apropiate de termenul de bio este să evităm perfecțiunea. Acestea sunt în general fructele și legumele cu coaja perfectă și care arată impecabil. Dacă un măr, de exemplu, are coaja cu mici găuri și puncte înseamnă că a fost vizitat de insecte și ca atare ne putem încrede. Dacă nu e perfect rotund și merele nu au aceeași dimensiune, e clar că nu s-au folosit pesticide. Sau, dacă s-au folosit pesticide acestea s-au împrăștiat într-o cantitate mică și neglijabilă.

La fel, frunzele de la suprafață ale verzei, ale salatei… dacă au mici găurele și imperfecțiuni evidente acestea sunt semn ale lipsei de pesticide.

Coaja este unul din mijloacele cu care fructul se apără de dăunători și de substanțe toxice. Tot în coajă se găsește și cea mai mare parte a pesticidelor. Astfel, se ridică semne de întrebare în cazul în care ni se oferă spre cumpărare fructe sau legume a căror coajă a fost îndepărtată recent.

Nu trebuie uitat mijlocul esențial de luptă împotriva a oricărei substanțe care ne poate afecta: spălarea acestora cu apă abundentă! Se pot folosi chiar și perii moi, dar în niciun caz șampoane și săpunuri. La legumele cu multe frunze se recomandă lăsarea lor în apă rece preț de câteva minute și verificarea atentă a fiecărei frunze.