Agricultura ecologică vs pesticide

culturi agricole cu pesticide

Existența reziduurilor de pesticide din alimente are efecte toxice asupra organismului uman, așa cum vă spuneam în articolul nostru anterior. Tot în respectivul text explicam de ce alimentele ecologice nu au pesticide. Acum, vă informăm că principalul pericol este reprezentat de acumularea lor în țesuturile grase cu toate consecințele de rigoare.

O categorie importanta de pesticide este constituită de fapt din hormoni de creștere. Aceștia îi regăsim atât la producția animalieră, cât și la cea vegetală, cu precădere la pomi fructiferi și legume. Despre motivația folosirii hormonilor de creștere nu mai este cazul să discutăm, rațiunile economice sunt evidente.

Această clasă de pesticide are însă un efect negativ asupra metabolismului uman. Rezultatele sunt vizibile dacă observăm că, mai ales în țările dezvoltate economic, doi din trei copii prezintă caractere de obezitate. Îngășarea exagerată și mai ales cea provocată de pesticide este o problemă majoră a lumii contemporane.

Pesticidele afectează creșterea și dezvoltarea copiilor

Efectul pesticidelor în organismul uman este însă și mai pervers. Mare parte din reziduurile pe care le introducem prin intermediul alimentelor în noi se transferă la copiii noștri. Mamele dau, fără să știe, copiilor lor câteva din reziduurile de substanțe toxice. O parte din pesticide se transferă prin intermediul placentei, aceasta fiind explicația atâtor incidente la naștere, respectiv numeroasele cazuri de copii cu malformații.

O altă sursă de intoxicare a feților se realizează prin intermediul laptelui matern. Reziduul toxic se transferă de la mamă prin alăptare. Cel mai bun aliment pe care o mamă i-l poate da copilului său este chiar laptele matern. Ori dacă acesta este contaminat, efectele viitoare sunt dezastruoase. Copiii cresc cu pesticidul în el.

V-ați întrebat vreodată de ce apar la copii atâtea alergii!? Explicația este dată mai sus. Argumentația a fost pusă la dispoziția publicului (printre alții) de către organizația PAN, care se străduiește să contribuie la oferirea de alternative pesticidelor. Una dintre acestea este evident agricultura ecologică. Informațiile oferite de PAN nu sunt scoase din neant, ci au ca sursă chiar un studiu al Universității Statului California din San Francisco.

Alergiile și autismul au și surse ne-ecologice

Un alt studiu al aceleiași universități, realizat de Irva Hertz-Picciotto, arată că expunerea gravidelor într-o zonă unde se folosesc pesticide provoacă nașterea de copii cu autism. Astfel, cercetătoarea americană a ajuns la concluzia că femeile care locuiesc la distanță mică față de fermele cu culturi agricole convenționale, terenurile de golf și în general de locuri unde se folosesc pesticide sunt predispuse la a naște copii cu autism.

Irva Hertz-Picciotto spune că dacă femeia gravidă locuiește în ultimele trei luni de sarcină în astfel de zone riscul este major. Aceasta deoarece, afirmă ea, componentele pesticidelor care sunt destinate dăunătorilor sunt făcute să lucreze cu sistemul nervos al acestora. Ori, în cazul interacțiunii cu sistemul nervos al nou-născutului, efectele nu pot fi cuantificate. Din cercetările științifice a rezultat că majoritatea copleșitoare a autiștilor provin din astfel de zone.

Alimentele ecologice si absența reziduurilor de pesticide sunt varianta ideală de alimentație, dar, din păcate, mare parte din populație este încă refractară. Opacitatea unui anumit tip de consumatori este sprijinită și de marile companii producătoare de alimente convenționale. Mai adăugați și un grad consistent de lipsă de educație și aveți un melange perfect de creștere a săațiului toxic din jurul nostru.