grau spelta

Grâul spelta

Graul SPELTA (Triticum spelta) este cea mai veche dintre cereale si stramosul graului comun. Spre deosebire de graul comun, acesta are un gust deosebit, amintind de cel de nuca. Dupa origine si gust, se poate spune ca graul SPELTA este, fata de graul comun, ca fragutele fata de capsuni.

Graul SPELTA a fost cultivat de vechi egipteni si de celti. El era cunoscut inca de acum 5000 de ani in sud-vestul Asiei, iar in Caucaz se gaseste in situri arheologice datate cu cinci pana la sase mii de ani i. Chr. Ca principala cereala pentru paine, graul SPELTA a fost laudat in Vechiul Testament. In Europa s-a identificat prima data din jurul anului 1900 i. Chr. Din fericire au existat intotdeauna fermieri care l-au cultivat, iar astazi graul SPELTA traieste o adevarata renastere.

Particularitatile graului spelta

Diferenta dintre graul comun si graul SPELTA poate fi definita analitic doar limitat. In afara de aceasta, avantajele nutritional-fiziologice sunt dovedite practic, insa din punct de vedere stiintific, studiile sunt inca la inceput. Graul SPELTA si graul comun sunt la fel structurate genetic si au aceeasi origine. Totusi, ca plante de cultura, cele doua sunt mult diferite, la fel ca si in ceea ce priveste efectele asupra organismului uman.

Din punct de vedere analitic stiinta are inca multe intrebari asupra diferentelor calitative dintre graul SPELTA si cel comun. Graul SPELTA este alcatuit dintr-o combinatie geniala de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi precum si dintr-un continut ridicat de albumina si fibre.

Digestibilitatea crescuta a graului SPELTA nu a fost inca indeajuns cercetata stiintific, insa folosirea curenta in alimentatie a dovedit in repetate randuri aceasta calitate. Cauzele acestui efect se afla atat in proteine, cat si in structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa, substantele vitale ale graului SPELTA sunt asimilate mai usor si mai repede ca hrana de catre organism, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa aiba loc o activitate intensa de digestie. Substantele continute se absorb si sunt puse rapid la dispozitia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slabite la fel ca si copiii mici si bolnavii in varsta pot digera mai bine graul SPELTA.