agricultura ecologica floarea soarelui

Alimentele ecologice și rezistența oamenilor la antibiotice

Alimentele ecologice nu slăbesc rezistența organismului la antibiotice, este poate unul dintre cele mai importante motive de a vă stimula să consumați hrană obținută pe cale organică. Studiile în domeniu au arătat că rezistența oamenilor la antibiotice este cu atât mai scăzută cu cât aceștia consumă în proporție mai mare alimente convenționale. Prin alimente convenționale înțelegem acea hrană bținută din plante la care pentru combaterea dăunătorilor s-au folosit pesticide. Citește mai mult

agricultura ecologica

De ce să alegem produse bio…

Este preferabil consumul de alimente obținute prin agricultura ecologică? S-ar putea da două răspunsuri, în funcție de tabăra de care aparțineți, presupunând că nu există una a neștiutorilor. Totuși, datorită prețului mai mare al alimentelor ecologice, se poate purta o întreagă discuție despre necesitatea orientării spre o hrană bazată pe produse bio. Citește mai mult

recoltarea strugurilor din vie ecologica

Vinul bio, sulfiții și vinul de casă

Să bei un vin bio! Din struguri ecologici, adică fără sulfiți și deci să nu te doară capul după aceea… Un mit! Pe tema producerii vinurilor și a conținutului de sulfiți din aceștia se spun foarte multe lucruri. Se inventează și se vorbește mult, se relatează fapte pretinse a fi adevărate dar care sunt adesea fără prea multă susținere cu argumente.

Se spune că vinul de casă e bio, iar prin urmare simplul fapt că e făcut în gospodărie ar presupune neapărat că e un vin bun. Și da și nu, se poate discuta mult pe această temă… Citește mai mult

cultura ecologica

Produse ecologice; ce inseamna trasabilitatea lor…

Referitor la alimentele ecologice, ca să fiți sigur de ceea ce cumpărați, să fiți sigur că acestea sunt cultivate, crescute și produse în condiții care să le îndreptățească a primi eticheta de ecologic, trebuie să cunoașteți sursa lor. Știind sursa, cunoscând fermierul care le-a cultivat și știindu-i modul de lucru, atunci cu siguranță veți avea încredere. Încrederea în produsul pe care-l cumpărați este unul din motoarele de funcționare ale agriculturii ecologice. Citește mai mult

cultura agricola ecologica

Cum identifici alimentele ecologice…

Vă informam în articolul „Ecologic sau natural. Totul sau nimic…” că un aliment etichetat a fi „natural” nu e decât marketing. Este posibil că nu are acele calități pe care ni le dorim și le avem în vedere atunci când îl cumpărăm. Faptul că noi cumpărăm hrană al cărei ingredient principal este marketingul nu reprezintă de fapt decât una din problemele societății contemporane, respectiv alimentația. Toată lumea dorește o hrană cât mai sănătoasă, tendința este limpede, dar… Citește mai mult

recolta de produse bio

Ecologic sau natural? Totul sau nimic…

Produse bio, ecologice sau organice, naturiste sau naturale… termeni cu care publicul din România începe să se obișnuiască din ce în ce mai mult. Din nefericire, deși termenii circulă în spațiul public cu o insistență tot mai mare, încă nu se cunoaște exact sensul acestora.

De ce ar trebui cunoscut sensul cuvintelor și logica etichetelor!? În primul rând pentru a evita confuzia și astfel cumpărătorii să știe cât mai exact ce cumpără. Evident, la mijloc este și o anumită lipsă de informare cumulată cu o carență educațională în sens legislativ, iar peste toate se suprapune marketingul agresiv practicat de comercianți. Evident, în timp, toate se vor atenua sau vor dispărea. Până atunci însă, este nevoia de a ști exact pe ce vă cheltuiți banii. Și pe cale de consecință ce alimente consumați. Citește mai mult

grau spelta

Grâul spelta

Graul SPELTA (Triticum spelta) este cea mai veche dintre cereale si stramosul graului comun. Spre deosebire de graul comun, acesta are un gust deosebit, amintind de cel de nuca. Dupa origine si gust, se poate spune ca graul SPELTA este, fata de graul comun, ca fragutele fata de capsuni.

Graul SPELTA a fost cultivat de vechi egipteni si de celti. El era cunoscut inca de acum 5000 de ani in sud-vestul Asiei, iar in Caucaz se gaseste in situri arheologice datate cu cinci pana la sase mii de ani i. Chr. Ca principala cereala pentru paine, graul SPELTA a fost laudat in Vechiul Testament. In Europa s-a identificat prima data din jurul anului 1900 i. Chr. Din fericire au existat intotdeauna fermieri care l-au cultivat, iar astazi graul SPELTA traieste o adevarata renastere. Citește mai mult